Yhdistymisen esiripun takana

Ikkunoista ja ovista jo kuulutellaan, että Tampere3 aloittaa uutena korkeakouluyhteisönä 1.1.2019! Tampere3 eli Tampereen korkeakoulusäätiö toimii säätiöyliopistona ja tulee toimimaan myös Tampereen ammattikorkeakoulun pääomistajana.

Osana korkeakouluyhteisöä aloittaa myös uusi ylioppilaskunta, jossa yhdistyvät Tampereen yliopiston ylioppilaskunta Tamy sekä Tampereen teknillisen yliopiston ylioppilaskunta TTYY. Uusi ylioppilaskunta toimii uuden korkeakouluyhteisön yliopisto-opiskelijoiden lakisääteisenä julkisoikeudellisena yhteisönä. Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta jatkaa omana opiskelijakuntanaan ammattikorkeakoulu-opiskelijoiden edustajana.

Ylioppilaskuntien yhdistymistä on valmisteltu vuodesta 2017 lähtien. Yhdistymisen isoja linjoja ohjaa ylimpänä molempien ylioppilaskuntien edustajistot sekä arjen yhdistymistä taas pääsihteereistä ja hallituksen puheenjohtajista koostuva ohjausryhmä sekä toimistojen kesken järjestetyt yhdistymisseminaarit. Yhdistymisprojektin työntekijöinä toimivat allekirjoittanut yhdistymiskoordinaattorina sekä uuden ylioppilaskunnan brändiä koskien brändikoordinaattori Rosa Lehtinen.

Yhdistyminen voi vaikuttaa kaukaiselta, ja sitä monelta osin onkin. Hallinnot, säännöt, toimistojen toimintamallit, jäsenpalvelut ja monenlaiset muut asiat on käytävä läpi yksitellen ja perusteellisesti. Molemmilla ylioppilaskunnilla on pitkät perinteet ja vuosikymmenten aikana syntyneitä tapoja toimia.

Jäsenet muodostavat ylioppilaskunnan ja siksi jäsenistöjen mielikuvia kysytään uudesta ja vanhoista ylioppilaskunnista paraikaa käynnissä olevalla jäsenkyselyllä, johon toivotaan vastauksia sekä Tampereen yliopiston että Tampereen teknillisen yliopiston opiskelijoilta. Järjestöjen, kuten ainejärjestöjen, kiltojen ja harrasteyhdistysten, toiveita kuullaan taas järjestökyselyllä.

Varsinainen hyväksyntä uudelle ylioppilaskunnalle syntyy demokratian kautta, kun nykyisistä ylioppilaskunnista koostuva uusi keskusvaalilautakunta järjestää ensimmäisen uuden ylioppilaskunnan edustajistovaalin syyskuussa 2018. Jokainen jäsen pääsee asettumaan ehdokkaaksi ja halutessaan muodostamaan erilaisia vaaliliittoja. Äänestäminen tapahtuu sähköisesti syyskuun lopussa 24.-26.9.

Uusi edustajisto tulee tekemään päätökset kaikista uuden ylioppilaskunnan merkittävimmistä säännöistä ja muista asioista syksyn 2018 aikana. Edustajisto tulee valitsemaan muun muassa uuden ylioppilaskunnan ensimmäisen hallituksen vuodelle 2019 sekä tekemään ensimmäiset strategiset valinnat, lähtien ylioppilaskunnan arvoista.

Mietityttääkö jokin yhdistymisessä? Voit kertoa siitä jäsenkyselyssä tai ottaa ylioppilaskuntiin yhteyttä!

 

Jari-Pekka Kanniainen

Ylioppilaskuntien yhdistymiskoordinaattori

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *